در حالی ایام عید قیمت انواع گوشت و مرغ در بازار گران شده که به نظر می رسد مدیریت عرضه و کنترل قیمت در بازار نیز با شروع تعطیلی عید تعطیل شده و به گرانی گوشت و مرغ دامن زده است.
به گزارش فارس سال 90 در حالی به پایان رسید که به نظر می آمد قیمت انواع گوشت با افزایشی که قبلا تجربه کرده بود به ثبات رسیده است اما بعد از تعطیلات عید افزایش جهشی قیمت انواع گوشت، بویژه مرغ و گوساله را شاهد هستیم.
این اتفاق در حالی صورت رخ می دهد که مسئولان قبل از عید خبر از ذخیره سازی کافی این اقلام داده بودند و حتی در مورد تولید مرغ نیز اعلام مازاد تولید کرده بودند که به گفته آنها برای تعادل عرضه و تقاضا نیاز به صادرات دارد.
اما چه شده که با این وضعیت تولید و ذخیره سازی، به یکباره در مدت کوتاه تعطیلات عید قیمت انواع گوشت و مرغ گران شده است؟
شنیده ها حاکی است با شروع تعطیلات نوروزی مدیریت عرضه و کنترل قیمت نیز توسط مسئولان تعطیل شده است و با به هم خوردن نسبت عرضه و تقاضا قیمت انواع گوشت نیز افزایش یافته است.
در حالی هر کیلوگرم گوشت گوساله با استخوان در کشتارگاه قبل عید 12 هزار و 500 تومان بود که امروز با هزار و 500 تومان افزایش به 14 هزار تومان رسیده است و با این بهانه قیمت گوشت گوساله خالص در مغازه ها برای مصرف کننده هر کیلوگرم بین 18 الی 19 هزار تومان در نوسان است.
همچنین قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ که قبل از عید 4 هزار و 200 تومان بود تا کیلویی 5 هزار و 500 تومان نیز رسیده است.
اگرچه در این میان صحبت از افزایش قیمت نهاده های دامی بویژه خوراک دام به عنوان عاملی برای افزایش قیمت مطرح می شود،اما افزایش به یکباره در طول دو هفته تعطیلی سرمنشأ دیگری دارد که به عدم مدیریت صحیح عرضه و کنترل قیمت ختم می شود.
* دام به کشتارگاه ها نرسید
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی می گوید؛ دلیل اصلی افزایش قیمت هنوز مشخص نیست اگرچه علوفه گران شده و هنوز بره های نو به بازار نیامده است و وضعیت آب و هوایی هم طوری است که علوفه ها سبز نشده،اما در طول ایام عید نیز دام به کشتارگاه ها نرسیده است.
ملکی در حالی خروج غیرمجاز دام را دلیل دیگری برای افزایش قیمت گوشت مطرح می کند که این موضوع همواره در طول سال مطرح است و نمی تواند عامل موثری برای افزایش قیمت در کوتاه مدت محسوب شود.
* قیمت گوشت متعادل می شود
وی همچنین در مورد پیش بینی خود از آینده قیمت گوشت می گوید؛ باید حداقل یک هفته صبر کنیم تا وضعیت تولید و وارداتی که انجام می شود،مشخص شود وگرنه با همین وضعیت موجود قیمت گوشت قابل پیش بینی نیست.
* افزایش 1500 تومانی گوشت گوساله
به گفته وی قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله در کشتارگاه از 12500 تومان قبل عید به 14 هزار تومان رسیده است،این در حالی است که قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله به قیمت 18 الی 19 هزار تومان به دست مردم می رسد.
* به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا عامل گرانی
رئیس اتحادیه گوشت گوساله نیز در مورد وضعیت گرانی گوشت بعداز عید می گوید: به نظر می رسد دام به کشتارگاه ها نرسیده و کمبود عرضه عامل گرانی بوده است.
علی خندان رو با اشاره به وارداتی که از کشورهای برزیل و پاکستان و پرواری از سیستان و بلوچستان انجام می شود، اظهار امیدواری می کند که با تنظیم واردات و نیز با سبز شدن مراتع بعد از بارش های سنگین قیمت گوشت در هفته های آینده متعادل شود.
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ تهران در خصوص افزایش قیمت مرغ اظهار داشت: در ایام نوروز تقاضای مرغ افزایش پیدا کرده بود و در واقع قیمت مرغ براساس عرضه و تقاضا تعیین می شود.
اما سئوال این است که آیا افزایش تقاضا در ایام عید غیر قابل پیش بینی است که نتوان تنظیم کرد و ذخیره سازی های قبل از عید و تولید مازاد مرغ قرار است کی به کار آید؟
البته این مقام مسئول در بخش دیگری از صحبت های خود بی انصافی اصناف را دلیل گرانی می داند و می گوید: قیمت مرغ در نقاط مختلف تهران از 4 هزار و 200 تومان تا 5 هزار و 500 تومان نوسان داشت در حالی که همه این افراد مرغ زنده را به همان قیمت 3 هزار و 100 و 3 هزار و 200 تومان خرید می کنند،لذا انتظار می رود تا صنوف انصاف را رعایت کنند.
* مرغ زنده 150 و کشتار 1000 تومان افزایش یافته است
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ تهران اظهار داشت: قیمت مرغ زنده در ایام نوروز بین 100 تا 150 تومان در هر کیلوگرم گران شد، اما نوسان قیمت مرغ کشتار روز، بیش از هزار تومان در نقاط مختلف شهر بود.
* تنظیم بازار مرغ در گرو ورود دولت به بازار
وی با بیان اینکه قیمت مرغ کشتار روز در تهران نباید بیشتر از هر کیلوگرم 4 هزار و 500 تومان باشد، ابراز امیدواری کرد تا با ورود دولت به بازار مرغ و توزیع مرغ قیمت گذاری شده هر چه زودتر قیمت این کالای اساسی تنظیم شود.
|